Dne 13. 12. 2014 nabývá účinnosti nařízení Evropského parlamentu a Rady EU č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům. Tento právní předpis nařizuje povinnosti informovat spotřebitele o potravinových alergenech vyskytujících se v nabízené potravině nebo pokrmu.

Nařízení č. 1169/2011 uvádí tento seznam alergenů:

1. Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich

2. Korýši a výrobky z nich

3. Vejce a výrobky z nich

4. Ryby a výrobky z nich

5. Podzemnice olejná (arašídy) a výrobky z nich

6. Sójové boby (sója) a vrobky z nich

7. Mléko a výrobky z něj

8. Skořápkové plody a výrobky z nich

9. Celer a výrobky z něj

10. Hořčice a výrobky z ní

11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich

12. Oxid siřičitý a siřičitany v koncentracích vyšších 10 mg, ml/kg, l vyjádřeno SO2

13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj

14. Měkkýši a výrobky z nich

 

Každý strávník se musí dozvědět, zda se v nabízené potravině nebo pokrmu vyskytují nějaké konkrétní alergeny.

Strávníkům budou tyto informace sděleny v elektronické podobě na stránkách školy v sekci Jídelna – eStrava – jídelníček a v písemné podobě na jídelníčku ve školní jídelně. V MŠ v písemné podobě na nástěnce – Jídelníček. U jednotlivých pokrmů budou uvedena čísla potravinových alergenů, které pokrmy obsahují.

Jedná se o zajištění informovanosti strávníků, nikoli povinnost zajistit dietní stravovávní odpovídající individuálním dietním požadavkům. Označení alergenů v pokrmech neznamená snížení kvality stravování nebo dokonce nebezpečí připravovaného pokrmu. Bude se jednat o velmi důležitou informaci pro osoby trpící potravinovou alergií nebo intolerací, které musí některé potraviny ze svého jídelníčku naprosto vyloučit. Prostřednictvím údaje na jídelníčku jim pouze umožníme v souladu s právním předpisem EU informovaný výběr potravin, které jsou pro ně bezpečné.