Žáci měli za úkol donést z lesa jakoukoli šišku a nádobu na vodu.
Ve škole jsme provedli pokus spojený s pozorováním: zapsali jsme si čas ponoření šišek (smrkových a borovicových) do vody, všímali jsme si zbarvení vody, vůně suchých a mokrých šišek, reakci šišek ve vodě i po jejich vyndání z vody.
Zjistili jsme, že smrkové šišky barví vodu do červena (voda má také charakteristickou vůni), samotné zavření šišek proběhlo rychle (stačilo cca 30 minut), ale jejich rozevření, vyschnutí, zabralo celý týden (rychleji rozevřít se jsou schopny šišky borovicové).

Dále jsme pozorovali a prováděli řez tzv. Duběnkou, která se vyskytuje na listu dubu. Kdysi se duběnek uživalo k přípravě inkoustu. Každý si mohl prohlédnout chodbičky uvnitř, které vytvářejí larvy Žlabatky dubové.

Chválím žáky za vzornou přípravu do hodiny 🙂

DSC_0372

DSC_0371

DSC_0373

DSC_0342

DSC_0341

DSC_0340

DSC_0339

DSC_0379

DSC_0377

DSC_0376

DSC_0375

DSC_0374

DSC_0378