V rámci mezinárodní kampaně Food Right Now – Postavme se hladu –  se naše škola zapojila do celostátního projektu společnosti Člověk v tísni „Naše posvícení“, která proběhla ve středu 16. 10. 2013 na světový den výživy.

Ve školní jídelně byl pro všechny strávníky připraven oběd pouze z lokálních potravin a během dopoledne proběhly ve třídách besedy s tématikou hladu ve světě doplněné promítáním filmů. Ti menší si se svými učitelkami připravili z lokálních potravin malé pohoštění, pro starší žáky byla připravena beseda s panem Šmajstrlou (Mlýn Šmajstrla Frenštát p. R.), který žákům představil naši tradiční lokální surovinu pohanku, ze které byl také připraven ve školní jídelně oběd.

Lokální potraviny jsou kvalitnější, jejich distribuce je méně energeticky náročná, šetrnější k životnímu prostředí. Jejich nákupem přímo podporujeme ekonomiku našeho regionu, místní pěstitele a tím i rozvoj místa, kde žijeme. V rozvojových zemích, kam mnohé nadnárodní firmy soustředí svou produkci, šetříme zdroje vody a půdy, které tak mohou využít nejchudší obyvatelé světa. Právě chudoba je hlavním důvodem existence hladu ve světě.

Lokální jídlo v každém kraji – tisková zpráva Člověk v tísni, o. p. s.